Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

уторак, 26. фебруар 2013.


Filmsko Veče u ogranizaciji Vorky Team-a Ruma


              BALKANIMA, Evropski Festival Animiranog Filma




                                          Milan Milosavljević i Dragan Cakić

U četvrtak 21. februara u KC Ruma  u organizaciji Vorky Team-a Ruma  započela je  serija Filmskih Večeri, koje će se tokom 2013. godine redovno održavati jednom mesečno.
Ovo prvo Filmsko Veče bilo je posvećeno Balkanimi, evropskom festivalu animiranog filma. O predhodnih 9 i predstojećem 10. govorio je Milan Milosavljević, organizator Doma Kulture Studentski Grad, pod čijim okriljem se i održava ovaj festival, koji je ustanovio istaknuti filmski radnik  Nikola Majdak, 2004. godine.
Pred okupljenim rumljanima (većinom mladih) Milosavljević je istakao značaj festivala Balkanima, i za Srbiju ali i za region, rečima:
Balkanima je, pored Animanime iz Čačka, jedini filmski festival prevashodno posvećen animiranom filmu. Festival je dobro mesto za susret studenata, profesionalih autora i iskusnih amatera animacije, iz Evrope kao i regiona bivše Jugoslavije. Imamo 2 programa jedan autorski, takmičarski, zatim studentske individualne i filmove filmskih škola, kao i bogat prateći program iz istorije evropske i svetske animacije.
Srbija nije poznata po animaniranom filmu, ni kratkometražnom  a posebno dugomentražnom, broj filmova može da se nabroji na prste jedne ruke.
Animacija je prilično skup proces i više pripada zapadnom svetu, nego istočnom. Balkanima neguje trend umetničke animacije. Tipičan jezik današnje komercijane animacije preuzele su PC i video igrice.
Ono što nas najviše interesuje je gde je mesto srpske kratometražne animacije. Što se tiče srpske animacije prilično joj je nezavidan položaj u odnosu na evropsku, npr. prošle godine je od strane države podržano samo tri projekta. Ministarstvo kulture je podržalo jedan kratki animirani film, a u Novom Sadu, Pokrajina je podržala 2 projekta, i to je sve.


                                          Milan Milosavljević i Dragan Cakić

Posle uvodnih reči Dragana Cakića i Milana Milosavljevića prikazano je 10-tak mahom nagrađivanih kratkih animiranih filmova sa Balkanime, iz regiona i Evrope, u ukupnom trajanju od 80 minuta.
Već za sledeće Filmsko Veče ekipa Vorky Team-a najavljuje program o Alternativnom filmu i to za 14. mart.

Нема коментара:

Постави коментар