Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

петак, 15. април 2016.

САВИЈАЧИ- ПРЕМИЈЕРА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Филм „Савијачи“

Документарни филм „Савијачи“, Независног филмског Центра “Vorky Team“ Рума, приказан је у четвртак 14.04.2016. године у „Арт клубу Сирмијумарта“ у Сремској Митровици.
Аутор филма, Драган Цакић, био је подстакнут дирљивом причом о јапанској девојчици Садако Сасаки (умрла од последица нуклеарног напада), њеном истрајношћу и љубављу према животу, за који проналази смисао у оригами уметности и легенди о хиљаду ждралова (Сенбазуру). Та прича, била је подстицај и за још неког.
Три различите групе полазника (Старији полазници у Геронтолошком центру „Срем“ у Руми, поједини ученици румске Основне школе „Змај Јова Јовановић“ и корисници Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју, такође у Руми) наша суграђанка, Стоја Гаврановић, оригами инструктор, упознаје са значајем оригамија као уметности, техником савијања папира, настојећи да укаже и на значај колективног рада, дружења, стварања...
Пројекцијом филма, присутни Митровчани су се могли уверити да су припадници наведених група, мотивисани причом која је код њих изазвала позитивно размишљање, пажљиво пратили упутства, вешто, прецизно савијали папир и били упућени једни на друге. Прављење ждралова било је задовољство, а потврдило се и да оригами поседује љубав коју парчетом папира поклањамо неком. Публика је поред емпатије и позитивне енергије на поклон добила ждрала. Један ждрал је довољан да се покаже племенитост, хиљаду је потребно да се испуни жеља, а многи ће, надахнути филмом, покушати да је остваре.
Филм је и подсећање на погубност нуклеарног напада на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки, чиме се указује и на то колико је важан мир у свету, за човечанство, децу, њихове жеље и потребу за животом.

Центар за културу Сирмиум Арт-Сремска Митровица




























Нема коментара:

Постави коментар