Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

понедељак, 24. октобар 2016.

ФИЛМСКО ВЕЧЕ СА СПЦО РУМА

ВОРКИ ТИМ РУМА И СПЦО РУМА-ХРАМ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

ПРИКАЗУЈУ

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

ПУТ ПАСТИРА



УТОРАК, 25. ОКТОБАР 2016. 20ч.

ВЕЛИКИ ХОЛ КЦ-А, УЛАЗ СЛОБОДАН

Аутор: Иларион Алфејев, митрополит волокамски
Режија: Марија Гусева

Документарни филм „Пут пастира“ говори о животу и служењуСвјатејшего Патријарха Московског и све Русије Кирила.

Блистави говорник, изузетан богослов, талентован организатор, сјајни телевизијски водитељ, државни чинилац; предивни, урођени пастир. Све би се то, без трунке преувеличавања, могло рећи о Патријарху Московском и све Русије Кирилу. Али нам личност, коју у свом филму представља митрополит Иларион, до овог тренутка није била позната. То је човек невероватне судбине.

Пут пастира виђен кроз историјске прилике, али и сећања самог патријарха Кирила води од далеке провиниције Мордовије, где се 1946. године родио Волођа, дете благочестивих родитеља са дугом свештеничком традицијом и Лењиграда обојеног сећањима на детињство и рану младост. Тада, као да је био предодређен, трогодишњи Владимир први пут је обукао „одежду свештеника „, наравно – само у игри. Неће проћи много времена након тога, игра ће се преточити у стварност која ће сада монаху Кирилу врло рано донети висока именовања прво као епископа, а одмах затим и као председника спољних односа Московског патријархата, што подразумева другог човека по достојанству и важности у Руској православној цркви. После тога, остаће само још један могући корак навише. 2008. дотадашњи митрополит Кирил примиће најодговорнији скиптар и достојно ће се назвати патријархом свих Руса, шеснаестим по реду.
У филму чију продукцију потписује сама РПЦ, а ауторство митрополит волоколамски Иларион Алфејев, неизбежно биће речи и о друштву које одлукују падови и успони, неверје и фантастична ренесанса богољубља.


ОРГАНИЗАТОРИ ПРОГРАМА:
ВОРКИ ТИМ РУМА И СПЦО РУМА-ХРАМ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ
 ТЕХНИЧКА ПОДРШКА:
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР РУМА

Нема коментара:

Постави коментар