Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

среда, 28. фебруар 2018.

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN/ CIKLUS: OMAŽ CEZARIMA

Vorki tim Ruma i Francuski institut u Srbiji – Novi  Sad

PRIKAZUJU


FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
ciklus: OMAŽ CEZARIMA

 

NEDELJA – SREDA 4 – 7. MART 2018

NEDELJA 4. MART- SUZAN

PONEDELJAK 5. MART- SERAFINA
UTORAK 6. MART – KAPETAN KONAN
SREDA 7. MART – KAMIJ KLODEL



VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h
ULAZ SLOBODAN


U okviru meseca Frankofonije Vorki tim i Francuski institut u Srbiji – Novi  Sad, organizuju Francuski filmski karavan, ciklus: Omaž Cezarima.

U čast filmske nagrade Cezar,  od 4 do 7. marta, rumski filmofili će imati priliku da vide  4 filma,  dobitnika ove prestižne filmske nagrade.

Cezar (franc. César) je francuska  nacionalna filmska nagrada. Nominacije vrši francuska Akademija umetnosti i  filmskih tehnika  osnovana 1975. godine, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazivani tokom prethodne godine.

Prva dodela Cezara održana je 1976.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Sezaru Baldačiniju (franc. César Baldaccini, Marsej, 1. januar 1921 — Pariz, 6. decembar 1998).

Trofeji su stvarne skulpture umetnika.

Nagrada Cesar smatra se francuskim ekvivalentom američkog Oscara.

Ovogodišnja dodela se održava 2. marta i 43. je po redu.

Španska glumica Penelope Kruz dobiće počasnog Cezara 2. marta u Parizu na 43. svečanoj dodeli nagrada francuske Akademije  filmske umetnosti.

Ovogodišnja dodela Cezara biće posvećena velikoj francuskoj glumici Žani Moro koja je preminula u julu 2017. godine, u 89. godini.

Ceremoniju 2. marta će otvoriti francuska glumica i pevačica Vanesa Paradi.


FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN/ OMAŽ CEZARIMA


Sizan (FRA, 2012, 94’)
Režija: Katel Kilevere
Igraju: Sara Forestije, Fransoa Damjen, Adel Enel
Dvadeset pet godina jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu za nju. Njihova porodična ljubav jača je od svega. Nakon majčine smrti, dve devojke je odgajio otac. Kada je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka i njen otac i sestra čine sve kako bi joj pomogli. Sizan se potom zaljubljuje u delinkventa Žilijena. Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…



Serafina (FRA, 2008, 126’)
Režija: Marten Provo
Igraju: Jolanda Moro, Ulrih Tukur, An Benen, Fransoaz Lebren
Godine 1914, poznati nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdesetosmogodišnju Serafinu. Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku I sa iznenađenjem sazna da je autor Serafina. Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i nesvakidašnje kućne pomoćnice.


Kapetan Konan (FRA, 1995, 133’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel le Bian
Na Balkanu 1918, postaje sve jasnije da saveznici pobedjuju. Konanov trud nije uzaludan: ubivši jednog čoveka, uspeva da unese strah u svet hiljada drugih. Nakon što je rat završen, ovi ljudi moraju da izbrišu sećanja o ubistvima. Problem je u tome što duša ratnika ne može da se odvikne od uzbuđenja koja nosi borba.



Kamij Klodel (FRA, 1987, 170’)
Režija: Bruno Nuiten
Igraju: Izabel Adjani, Žerar Depardje
Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti – skulpturi. Uživajući podršku oca i brata Pola, ona sanja o radu u ateljeu Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje sa njim, Roden je prihvata za učenika, a ona se ubrzo zaljubljuje u svog mentora, postajući njegova muza i novo vrelo presahle inspiracije.




organizacija: VORKI TIM RUMA
tehnička podrška: KULTURNI CENTAR „BRANA CRNČEVIĆ“ RUMA

Нема коментара:

Постави коментар